Begeleiding-aan-ouders.phpMENU:30 Begeleiding aan ouders

Praktijk voor kind, ouders en scheiding

>Wat bieden wij? > Begeleiding aan ouders

Kinderen en Echtscheiding

Hulp bij het omgaan met de gevolgen voor kinderen

Informatie, advies, begeleiding en bemiddeling aan ouder(s).
Om als ouders in zo'n ingrijpend en chaotisch proces als echtscheiding tevens uw kinderen te kunnen ondersteunen of opvangen is vaak moeilijk en kost extra energie en tijd. Sommige ouders krijgen na de scheiding een veel uitgebreidere opvoedingstaak. Ze moeten plotseling dingen erbij doen die hun partner altijd deed. Andere ouders verliezen hun opvoedingstaak gedeeltelijk of geheel, maar ze blijven ouder en moeten een andere vorm hiervoor zoeken. Het verstoort ook vaak de concentratie en daarmee de kwaliteit van het huishouden, de zorg voor kinderen, de sociale contacten of de arbeid buitenshuis. Kortom, beide ouders zullen in hun veranderd ouderschap met zorgen, vragen en problemen geconfronteerd worden. Wij richten ons vooral op wat u in de praktijk met kinderen tegen kunt komen. U kunt bij ons terecht voor:

  1. individuele hulp op maat voor uw gezin 
  2. Oudercursus Kinderen en echtscheiding 
  3. Bemiddeling 
  4. Themabijeenkomsten 
  5. Begeleide omgang

 

WAT EN HOE VERTEL JE HET DE KINDEREN

Als één van de twee niet meer samen wil leven, dan kan het niet meer.

Vertel het als ouders samen aan alle kinderen tegelijk. De ouder die zijn emoties het beste onder controle heeft, doet het woord. Spreek vooraf af wat je er wel en niet over zult zeggen.

Vertel het thuis, op een weekenddag, niet voor het slapen gaan, maar overdag. Op een moment dat het kind daarna geen andere verplichtingen heeft (bijv. sport, een partijtje of speelafspraak).  Houdt het kort en onomwonden, het slechte nieuws vooraan, geen lange inleiding. Vertel je kind dat het vroeger goed was tussen jullie samen, je leuke dingen deed en graag bij elkaar was. Maar dat jullie nu weinig meer samen doet of bespreekt, en niet blij meer wordt van samenzijn of soms zelfs ruzie maakt en het niet lukt om dat op te lossen. Zeg dat jullie niet meer samen willen wonen.

Kijk voor meer informatie over het scheidingsbericht aan de kinderen op onze website.

Bedenk dat de reden van een scheiding voor kinderen zeer moeilijk te begrijpen is. Eigenlijk is het alleen voor volwassenen die een relatie hebben (gehad) enigszins te begrijpen. Voor ouders ligt het nóg weer anders.

Geef niet als reden op dat één ouder een ander heeft, ook al is dat misschien de aanleiding voor de definitieve beslissing. Een scheidingsbeslissing begint met dat een ouder niet meer gelukkig of tevreden is in de relatie en ook niet verwacht dat dit nog kan veranderen. Wees wel eerlijk over een eventuele nieuwe partner als het al een serieuze relatie is met toekomstperspectief, of als je kind er naar vraagt.

Verstop je gevoelens niet. Probeer ze wel weer onder controle te krijgen en zoek zo nodig steun bij andere volwassenen. Accepteer troost van je kind zolang het kort is. Zeg dat jullie allebei verdriet hebben dat het niet meer samen lukt (ook als je zelf misschien opgelucht bent en achter de beslissing staat).

Vertel dat er dingen gaan veranderen en vertel alles wat al duidelijk is daarover (bijv. wie wanneer het huis verlaat, de nieuwe woonplek, wanneer de kinderen die ouder zien, of ze moeten verhuizen of naar een andere school, hoe het met spelen gaat, met huisdieren, met sport en hobby’s). Benadruk dat het niet door je kind komt en dat hij er ook niets aan kan doen.

Accepteer alle emoties, zolang het kind zichzelf of anderen geen pijn doet of dingen beschadigd. Geef het kind ruimte om even weg te lopen of te gaan spelen, maar blijf zelf die dag in zijn buurt. Beantwoord alle vragen maar alleen als je het antwoord zeker weet. Beloof je kind dat je het hem zult vertellen zodra je het wel weet. Belangrijk is dat beide ouders thuis blijven, ook als de emoties het nodig maken om ieder op een eigen plek te zijn. Zo kan het kind troost of antwoorden zoeken bij de ouder die hij op dat moment nodig heeft. Probeer niet zelf (geforceerd) er een ‘vrolijke boel’ van de maken. Dat past niet bij de gevoelens van je kind.

Informeer kort tevoren of vlak daarna ook alle personen die voor het kind belangrijk zijn en waarmee het kind direct in aanraking komt (juf, buren, familie, sportleraar, leeftijdgenoten via de eigen ouders).

Meer hulp nodig?

Ieder mens is anders, ieder kind verschilt, is uniek. Ouderschap is maatwerk en iedere ouder wil het goed doen.

Het is heel gewoon als je voor jezelf of voor je kind (professionele) informatie, steun of hulp zoekt.

 

Maak dan gebruik van goede informatie en inzichten over ouderschap en kinderen na scheiding.

Bestel de mooie, leesbare en betaalbare brochure over Kinderen en ouderschap bij scheiding die u op deze site vindt. De brochure is door mij geschreven.

Vraag advies bij professionals van het Centrum voor Jeugd en Gezin, je advocaat of je huisarts. Zij kunnen jou adviseren of het raadzaam is om contact met mij op te nemen. Maar je kunt dat natuurlijk ook gewoon zelf beslissen.

Je kunt online, anoniem, gratis en op de tijd dat het jou schikt, in je eigen vertrouwde omgeving informatie en zelfhulp bij scheidingsstress vinden op de site van echtscheiding.mirro.nl . Die website is door mij geschreven, samen met Mariet Hamer, communicatiedeskundige. 

Als je boze of verdrietige gevoelens over je relatiebreuk je in de weg staan om met je ex/partner (als ouders) te kunnen praten, zoek dan hulp via je huisarts.
Voor Mediation of Ouderbegeleiding na scheiding kun je contact met mij opnemen.

Voor het regelen van de scheiding en het indienen van een scheidingsverzoek bij de rechtbank werk ik samen met ervaren en deskundige professionals.