Literatuur.phpMENU:43 Literatuur

Praktijk voor kind, ouders en scheiding

>Praktische informatie > Literatuur

Kinderen en Echtscheiding

Hulp bij het omgaan met de gevolgen voor kinderen

KINDERBOEKEN OVER SCHEIDING

U kunt uw kind helpen begrijpen en verwerken van de scheiding door het voorlezen of samen lezen van een kinderboek over scheiding. Hieronder staan een aantal suggesties, maar op de website vind u er nog veel meer. Lees het boek eerst zelf voordat u het aan uw kind voorleest of laat lezen. Lees het gekozen boek niet vlak voor het slapengaan voor. Het kind kan de verhalen en emoties mee de nacht in nemen.

Jonge kinderen en de meeste jongens kunnen niet lang stil zitten, helemaal niet bij een moeilijk onderwerp. Geef het kind de ruimte om de spanning uit het lichaam te bewegen.

Wanneer u in gesprek raakt met het kind let er dan op dat:

Wij kunnen u adviseren over geschikte boeken voor kinderen en/of volwassenen. Tevens kunt u een actuele literatuurlijst bij ons opvragen.

 Een aantal suggesties:

 v     Hoe de kleine roze olifant een heel verdrietig was en hoe het weer goed met hem ging (1999). Monika Weitze. Van 3 tot 7 jr. (red.). Een kinderprentenboek over omgaan met verdriet over het verlies van iemand die gaat verhuizen.

v     Ik woon in twee huizen (2008), Marian de Smet. Voor 3-8 jaar. Een liefdevol prentenboek over hoe het is als je ouders uit elkaar zijn gegaan en bij beide ouders woont.

v     Van alles twee (2000), Martine Delfos. Voor 3-7 jr. Een goed, ‘therapeutisch’ voorleesboekje met aparte uitleg voor ouders over een aantal problemen bij kinderen. Een goede hulp om een scheiding uit te leggen en bespreekbaar te maken. Dit kan kinderen helpen om verwarde gevoelens onder woorden te brengen.

v     Heks en Tovenaar (2002), Brigitte Minne en Lucy Elliott. Vanaf 4 jaar. Een verhaal over een Heks en een tovenaar die na de scheiding nog goed contact hebben met elkaar omwille van de kinderen, kleine heks en kleine tovenaar.

v     Dag pappa, tot volgende week! (2009), Brigitte Weninger. Voor 2-5 jr. Prentenboek met een teder verhaal, een bijdrage aan de verwerking van kinderemoties bij scheiding. Voor een kind dat bij mama woont en papa regelmatig ziet.

v     Prinsje Zanseverius (2007), Geertje van Rossum-Logmans. Voor 4-6 jr. De vader en moeder van het prinsje gaan apart wonen. Hij woont de ene week bij zijn vader en de andere week bij zijn moeder. De boswachter helpt hem uit de verwarring die dit veroorzaakt.

v     Julia heeft twee huizen (2007), Nicoline Wisse Smit. Van 6-9 jaar. Zes verhalen over Julia over allerlei gebeurtenissen rondom een scheiding, uitgaande van een situatie waarin de ouders samen zorgdragen voor de opvoeding van hun kind. Een handvat om het kind te helpen.

v     Dees, een vader en een viool (2004) Smulders-Groenhuijzen. Voor 5-9 jr. Een verhaal van Dees in boekvorm en op CD over wat er allemaal kan gebeuren als je ouders gaan scheiden. Het boekje illustreert hoe graag kinderen willen dat alles blijft zoals het is.

v    Koffer-Koen (2003), Annie van Gansewinkel. Voor 6-9 jr. AVI 7 leesboek. Koen woont de helft van de week bij zijn mama en de helft bij zijn papa. Elke keer sleept hij al zijn spullen mee. Hij krijgt er genoeg van en wil een hele-week-huis!